vrijdag 26 augustus 2011

Dagje vogels fotograferen in Zeeland

Aangezien ik het erg leuk vind om allerhande stelt- en strandlopertjes te fotograferen, besloot ik afgelopen zaterdag eens naar zeeland te gaan. In eerste instantie had ik een een vogelkijkhut in de buurt van Wissenkerke in gedachte. Mocht dit niks zijn, dan zou ik doorrijden naar de Brouwersdam of eventueel naar Kwade Hoek.

Zoals gezegd, eerst zou ik naar de vogelkijkhut bij Wissekerke gaan. Het was al bij al nog een flinke rit. Volgens google maps zou ik er een uur en een kwartier over rijden, maar door openstaande bruggen/vakantieverkeer/ongelukken/stoplichten en eendjes op de weg werden dat toch al gauw 2 uur.

Eenmaal in de straat van waar de hut gesitueerd zou zijn aangekomen, slaagde ik er uiteraard wel in om weer precies de verkeerde kant op te lopen. Ik wist dat de hut aan een meertje lag, dus ik begon gewoon langs het water te lopen. En je raadt het al: op een gegeven moment zie ik aan de overkant van het meertje de hut liggen. Gelukkig was het geen al te grote afstand om er alsnog te komen.

Eenmaal aangekomen in de hut viel me al op dat hij een beetje in de grond lag. Dit was al anders in vergelijking met bijvoorbeeld de hut bij Kinderdijk, waar je echt een flink stuk boven het water zit. Ook zaten er redelijk lage luikjes. Ideaal voor foto's naar mijn mening, aangezien je een redelijk lang standpunt kan hanteren. Dit is onder andere goed te zien aan de foto van de Oeverloper hierboven.

Al met al heb ik een uurtje of 2 in de hut doorgebracht, en er ERG veel foto's gemaakt. Dit omdat er erg leuke vogelsoorten op hele nabije afstand van de hut aan het fourageren waren. En hoe dichterbij hoe beter denk ik maar, want dan hoef ik achteraf minder te croppen :)

Maar goed, tijd voor de foto's. Toen ik aankwam zaten er eigenlijk niet eens zo heel veel vogels op zo'n gunstige afstand dat ze in mijn zoeker nog groter waren dan een focuspunt. Gelukkig wel een tweetal zwarte ruiters, welke ook de hele tijd bleven fourageren. Dit leverde best leuke foto's op naar mijn mening, waaronder deze:

Zwarte ruiter / Spotted redshank / Dunkler Wasserläufer / Tringa erythropus

Na verloop van tijd kwamen er wat meer vogeltjes voorbij wandelen, waaronder de reeds hierboven geplaatste overloper; en ook een aantal kleine plevieren. De kleine plevieren zaten zelfs zo dichtbij, dat ik ze in eerste instantie niet goed kon fotograferen door het onderste luikje omdat er allemaal gras voorzat. Nou ja, gelukkig gingen ze ook weer wat naar achteren. Dit leverde deze foto op, welke ik best aardig vind:

Look who's talking...

Daarnaast ook nog een krombekstrandloper zien lopen, dit vond ik toch wel de mooiste vogel die ik daar gefotografeerd heb, vanwege zijn mooie kleuren:

Catching fish 'n chips...

Al met al iets van 2 uur in deze hut doorgebracht, en daarna ben ik toch nog even naar de Brouwersdam geweest. Hier was het heel erg druk met recreanten; waardoor ik niet veel hoop had op veel goede foto's. Ben hier dus ook niet zo heel lang gebleven en uiteindelijk weer op huis aangegaan.

Al met al, de vogelhut bij Wissenkerke ga ik zeker nog eens bezoeken. Wellicht dan op een moment dat het licht wat minder hard is.

Mochten jullie nog meer vogelhutten weten waar het goed fotograferen is, dan hoor ik het natuurlijk graag :)

Ondanks dat het nog maar vrijdag is, wil ik iedereen toch alvast fijn weekend wensen!

donderdag 18 augustus 2011

Landschappen van Death Valley

Death Valley: Zabriskie point, a photo by Marcel Tuit on Flickr.

Tijdens onze trip door het zuidwesten van de Verenigde staten, hebben we onder andere het Death Valley national park bezocht.

Aangezien ik het park dankzij zijn bizarre landschappen een hoogtepunt van de reis vond, en fotografisch ook erg goed mijn gang kon gaan, wil ik in deze blogpost eens wat aandacht aan dit park besteden met een drietal van de mooiste foto's die ik hier gemaakt heb.

De eerste foto, welke je hierboven ziet, is genomen bij het uitkijkpunt Zabriskie point. De rotsen die je hier ziet hebben afhankelijk van de lichtval steeds net weer een iets andere kleur. Het schijnt dat bij zonsondergang de kleuren het mooist zijn, maar helaas waren we niet in de gelegenheid om er toen naartoe te gaan. Daarom maar op de tweede dag hier een stop gemaakt. Gelukkig was het enigszins bewolkt, wat voor een mooie lichtfiltering zorgde.

Het volgende punt waar ik even aandacht aan wil besteden, is het 'Badwater Basin'. Deze waterpool bevindt zich op een zoutvlakte, die gevormd is na opdrogen van een meer. Door het zout is het weinige water wat nog over is ondrinkbaar voor mensen. Vandaar ook de naam 'Badwater'. Wat mij hierin vooral bevalt is het plasje water, wat totaal niet thuis lijkt te horen in deze onherbergzame woestijn. Het zorgt daarnaast voor mooie reflecties.

Death valley: Badwater basin

Aangezien we 's avonds in het park bleven overnachten, leek het mij een goed idee om eens een poging te wagen om de sterren te fotograferen. Erg leuk, maar ook erg moeilijk. Probleem is dat je rekening moet houden met de rotatie van de aarde, wat inhoudt dat je sluitertijd niet te lang mag worden omdat je anders sterrenstrepen krijgt in plaats van stipjes. Daarnaast moet je een hoge ISO-waarde gebruiken, wat echter ook weer als neveneffect heeft dat er veel ruis in de foto komt. Al met al, je moet best veel in de nabewerking doen. Maar het resultaat mag er zijn.

The milky way

zondag 14 augustus 2011

Scheveningener havenhoofd

Ik had her en der gelezen dat het op de havenhoofden van Scheveningen best makkelijk is om diverse vogeltjes te fotograferen, aangezien ze totaal niet schuw schijnen te zijn. Nou, dit is echt waar hoor. In het uurtje dat ik daar afgelopen vrijdag geweest ben, heb ik vooral steenlopertjes gefotografeerd; en dat op een toch wel respectabele afstand van toch wel 5 á 10 meter. Dit vind ik toch heel wat, zeker als je in aanmerking neemt dat ik geen mobiele schuilhut tot mijn beschikking had.

Deze foto is 1 van de resultaten. Ik ben er best tevreden over. In eerste instantie had ik een beetje mijn twijfels, aangezien je een beetje schuin van boven kijkt en ik was bang dat de zee als achtergrond niet al te fraai zou zijn. Gelukkig valt dit mee, sterker nog: ik vind de achtergrond best mooi!

Al met al: scheveningen is zeker een locatie voor mij om nog eens terug te keren. Wellicht met wat mooier licht in de gouden uurtjes :-)

vrijdag 5 augustus 2011

Jonge boerenzwaluwen...


Boerenzwaluw / Hirunda rustica / Barn swallow / Rauchschwalbe --> EXPLORED

Vorige week ben ik vanuit het werk weer eens via de polder naar huis gereden, in plaats van de altijd bekende snelwegen.

Dit met het doel om te kijken of er nog wat leuke plaatjes van vogels te schieten zijn, en dat was het geval. Op een gegeven moment reed ik langs een hek met daarop wel twintig boerenzwaluwen. Hier heb ik me even mee vermaakt, tot het kaartje vol was.

Je kan begrijpen dat ik dolblij was deze vogels eindelijk eens te kunnen fotograferen, normaalgesproken zie je ze alleen vliegend en dan vind ik ze toch echt iets te snel.

Uiteindelijk hierbij een tweetal foto's van deze sessie.

dinsdag 2 augustus 2011

Lange sluitertijd bij piedras blancas

Tijdens onze vakantie had ik uiteraard ook de tienstopsfilter meegenomen, om hier eens lekker mee los te gaan. Uiteraard heb ik dit uiteindelijk ook gedaan, en deze foto is dan ook van de mooiste resultaten.

Het moeilijke aan fotograferen met filters als deze vind ik altijd het feit dat je nogal wat voor moet bereiden voordat je daadwerkelijk de uiteindelijk foto kan maken.

Zo kan het gebeuren dat als je de filter opgeschroeft hebt, dat je niks meer door de zoeker kan zien. Als dit het geval is, dan zal je dus eerst de compositie moeten bepalen en scherp moeten stellen en daarna pas de filter erop schroeven. Hierbij moet je wel opletten dat je na scherpstellen de focus lockt, aangezien hij anders weer scherp gaat stellen. En dat wil je niet ;-)

Een ander probleem is dat het vaak moeilijk is om te bepalen wat de sluitertijd moet zijn. De camera heeft vaak moeite met het meten van het benodigde licht als de filter opgeschroeft is, dus de sluitertijd handmatig instellen is een vereiste. Hierbij gebeurt het helaas best vaak dat de gekozen sluitertijd net iets te kort is, en dat je dus nog een foto moet maken.

Gelukkig is dit niet zo'n heel groot probleem als je:
-een statief hebt
-een afstandsbediening gebruikt
-de tijd hebt
-en de tijd neemt

Als je dit doet, dan kan je prima hele mooie langesluitertijd-foto's maken.